четвртак, 17. мај 2018.

Pobednici pete sezone Kulture na DAR

Peta i najuspešnija sezona Kulture na DAR završena je pre nekoliko dana a svečana dodela nagrada zakazana je za 2. jun u Rezidenciji Kraljevine Norveške u Beogradu.

Kosidba na Rajcu, Ljig, Ivan Mančić Kosidba na Rajcu je letnja manifestacija koju organizuje opština Ljig svake godine u julu mesecu. Tom prilikom se takmičari nadmeću u ručnom kosenju trave u brzini i kvalitetu košenja, grupno i pojedinačno. Ovo je inače veoma posećena manifestacija i osim tog takmičenja, svi gosti manifestacije učestvuju u tradicionalnim jelima i bogatom kulturno umetničkom programu koji se tih dana priređuje na Rajcu.

Na konkurs je pristiglo 148 fotografija i 51 film. Za najbolji film u kategoriji Mesta proglašen je film Zaboravljeni divovi ravnice, Uzdin autorke Tatjane Romanov kojim je podsetila na nastanak, značaj i ulogu vetrenjača u Vojvodini koje su nastale tokom XVII veka.
Film Čegarski bol Miroslava Mitića i Ivan Mančića iz Niša proglašen je za najbolji u kategoriji Ljudi. 

Film Čegarski bol nas upoznaje sa čuvarom srpske tradicije, Selomirom Markovićem, u narodu poznatim kao čika Sele, koji više od 30 godina volonterski čuva, održava i dočekuje goste na spomen parku Čegar nadomak Niša.
Ovaj spomenik je podignut u slavu poginulim resavskim junacima i slavnom vojvodi Stevanu Sinđeliću u bici na Čegru u Prvom srpskom ustanku. Čika Sele je zajedno sa svojom porodicom ceo svoj život posvetio Čegru. Njegova porodica tu boravi i leti i zimi, 365 dana u godini. Mnogi za njega sa pravom kažu da je on srpski čika Đorđe (čuvar srpskog groblja u Solunu). Čika Sele svakog dana po dolasku zapali sveću poginulim junacima, počisti kompleks i izvrši pripreme za doček najavljenih i nenajavljenih gostiju kojima sa puno emocija prenosi detalje iz istorije, objašnjava tok čegarske bitke i često, sa suzama na licu, ponovo proživi čitavu bitku. Čika Sele nije samo čuvar kompleksa, već i svedočenja meštana o ovom događaju koja su se u vidu predanja sačuvala i prenosila sa kolena na koleno. Nesebično ih deli sa posetiocima i veštim besedništvom osigurava da njihov boravak na Čegru ostane upamćen.
Od 1988. godine čika Sele čuva ovaj spomenik potpuno volonterski. Ni on ni članovi njegove porodice nisu zaposleni pri gradu i retko ko bi nešto tako radio bez novčane nadoknade. To je istinski dokaz da on voli ono što radi i daje nesebičan ljudski napor da svako ko poseti Čegar bude domaćinski dočekan, da čuje istorijske činjenice koje se pripovedaju sa puno emocija i da kod sebe probudi želju za čuvanjem tradicije i kulturne baštine.


 


Nagradom u kategoriji Događaji odlikovano je Sećanje na 21. oktobar Igora Jovanovića iz Kragujevca.

Iako kulturu grade veliki spomenici, civilizacije, događaji i širom sveta poznati ljudi, naučnici i umetnici, ne zaboravimo… Nemci su u Kragujevcu u Drugom svetskom ratu streljali više od 7.000 civila, među kojima i učenike kragujevačke gimnazije i đake drugih škola. Događaj je poznat pod nazivom Kragujevački oktobar, a sećanje na sve tragično ugašene živote i dan danas opisuje prolaznost života i vremena. Tuga teče u rovu i reci, ne zaboravimo ko su nam bili preci. U slavu svim stradalima! Krvava bajka – Desanka Maksimović, pri kupovini namirnica na pijaci u Beogradu čula je od seljaka da su mnogi civili i đaci u Kragujevcu stradali pod čizmom Nemačke, istog trena, ostavivši sve kupljeno uputila se u svoj dom gde je pisala i pisala, kako je govorila, reči su joj same tekle, a stihovi upotpunjavali celinu.Od fotografija su se najviše istakle (Mesta) Međ šljivama Srbija – baština nekulture Stefana Lazarevića, (Ljudi) Srpski seljak Nenada Ostojića i (Događaji) Kosidba na Rajcu, Ljig autora Ivana Mančića.

Srpski seljak – najznamenitija ličnost srpske istorije. Biće koje je iznedrilo Kralja i svakog velikana srpske svevremenosti. Srpski seljak – najumniji neučenjak, nepravarljiv od svakog učenjaka, iskusniji od svakog iskušenjaka i pravedniji od svakog sudije. Srpski seljak – neugasnik svake slave i najverniji čuvar kulturološke škrinje. Seljak – stožer poštenja i pravednosti čiji opanak zarad slobode nije razlikovao Albaniju od Magreba i čije kosti zarad slobode nisu razlikovale Zejtinlik od Bizerte. Srpski seljak – biće bezgranične veličine uma sa kostima ‘mesto kamena međaša.
Srpski seljak, Nenad Ostojić

U Srbiji u ovom trenutku postoji više od 3500 divljih deponija (smetlišta) na kojima se baca oko 40 odsto otpada. Duboko verujem da je patriotizam na delu, briga o prirodi, povratak njoj, svest da od nje zavisimo, jer domovina, domovina se brani lepotom!
Nemojmo dozvoliti da lepota naših dušu propadne u đubretu! Ni ne slutimo kakva radost može procvetati ispod malo truda uloženih u sebe!
Srbija zove!
Međ šljivama Srbija – baština nekulture, Stefan Lazarević

Delo pete sezone Kulture na DAR koje je bilo najpopularnije među publikom je 150 godina postojanja Resavske biblioteke, Svilajnac Stefana Lazarevića. 
Film govori o sto pedeset godina postojanja Resavske biblioteke u Svilajncu. “Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporci” – Dositej Obradović.Stručni žiri činili su Aleksandar Tešić, Bojana Ibrajter Gazibara, Bojana Plemić, Branimir Gajić, Dejan Ristić, Mirjana Varničić i Slavomir Kišfalubac. 


Нема коментара:

Постави коментар