понедељак, 07. мај 2018.

BELDOCS 2018 - Znam da si tu

Međunarodni festival dokumentarnog filma - BELDOCS napunio je 11 godina i ušao u drugu deceniju svog postojanja. Festival 7. maja u 19 i 30 časova u Sava centru svečano otvaraju dva filma - „Poslednja avantura Kaktus Bate“ (Who Framed Kaktus Kid?) Đorđa Markovića i „Slatko od Ništa“ (In Praise of Nothing) Borisa Mitića.


Srpski takmičarski deo BELDOCS-a pored filmova koji otvaraju festival čine i „4 godine u 10 minuta“, „Čarobnjak iz Mutnja“, „Doći će žuti ljudi sa Istoka i piće vodu sa Morave“, „Kada dođu svinje“, „Okupirani bioskop“ i „Vodič kroz crnu rupu“.

„Poslednja avantura Kaktus Bate“ (2018)

Foto: printscreen / Beldocs.rs/
Aleksandar Zograf, poznati strip autor otkriva neobičan strip iz perioda Drugog svetskog rata. Njegov junak je Kaktus Bata – mali kaktus zarobljen u saksiji. Zaintrigiran, Zograf istražuje život autora Kaktus Bate – malo poznatog umetnika Veljka Kockara. Uskoro otkriva da je Kockar uhapšen neposredno po oslobađanju Beograda 1944. godine. Optužen je da je bio agent Gestapoa i streljan.


Foto: printscreen /Beldocs.rs/


Slatko od Ništa je satirična dokumentarna parabola u kojoj Ništa, umorno od našeg nerazumevanja, beži od kuće i dolazi da nam se obrati po prvi i poslednji put. Dokumentarne kadrove Ničega snimali su desetine direktora fotografije u 70 zemalja, muziku su komponovali Pascal Comelade i Tiger Lilllies-i, a glas Ničega, koje nam se sve vreme obraća u stihu, snimio je Iggy Pop.Na festivalu će biti prikazni filmovi u nekoliko kategorija, među kojima su Međunarodni takmičarski program, Beldocs Human Rights, Front Page, Planet Earth, Fireworks, Meteori, Fokus:Baltičke zemlje, Retrospektiva: Vlado Škafar, Retrospektiva: Ulrich Sidl, Biografski dokumentarci, Muzičko-plesni dokumentarci, VR Cinema i Specijalne projekcije.

***

Kalendar dešavanja / Program


Cene ulaznica:
Sava centar - 400 RSD
Kombank Dvorana - 400 RSD
Dom omladine Beograda - 250 RSD
Dvorana Kulturnog centra Beograda - 250 RSD
Centar za kulturu Vlada Divljan - 250 RSD
Jugoslovenska kinoteka - 200 RSD
Muzej Jugoslovenske kinoteke - 150 RSD
Muzej savremene umetnosti Beograd - Besplatno

Izvor: Beldocs.rs


Нема коментара:

Постави коментар