петак, 13. април 2018.

„Mobi Dik“ - najbolja predstava za decu i mlade u 2017.

Predstava Mobi Dik“ Malog pozorišta Duško Radović proglašena najboljom predstavom za decu i mlade u 2017. godini na petnaestogodišnjicu postojanja Udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade ASSITEJ Srbija).  Svečana dodela nagrada održana je 13. aprila u Malom pozorištu „Duško Radović“ u Beogradu.


Stručni žiri dodelio je nagradu uz obrazloženje da  je „veliki američki ep Mobi Dik, klasično delo svetske književnosti adaptirano u predstavi Malog pozorišta Duško Radović“ sa velikom pažnjom i brigom o mladom gledaocu, uz punu svest autora o pedagoškoj moći koju ima pozorište za decu i mlade“.


Dimitrije Kokanov je napisao komad po motivima romana Hermana Melvila, dok je predstavu  režirala Snežana Trišić

Ovom prilikom, režiserka Snežana Trišić istakla je značaj nagrade, rekavši kako je ASITEŽ  najvažnija organizacija za razvoj pozorta za decu i mlade u Srbiji. Izuzetni umetnici i posvećenici u ASITEŽ-u koji u nemogućim uslovima stvaraju prostor za razvoj dečijeg pozorišta i imaju uvid u sve evropske i svetske tokove prepoznali su i vrednosti našeg Mobi Dika, rekla je Snežana.


Na ceremoniji je dodeljeno priznanje i Ljubivoju Ršumoviću za 60 godina profesionalnog rada i izuzetan doprinos pozorišnoj kulturi i dramskom stvaralaštvu za najmlađu i mladu publiku, zatim Ljubici Beljanski Ristić za 40 godina od osnivanja Dramskog studija Skozorište i za izuzetan doprinos razvoju pozorišne kulture kroz istraživački i inovativni rad sa decom i mladima. Lutkarska scena Narodnog pozorišta Toša Jovanović iz Zrenjanina odlikovana je priznanjem za za jubilej u 2016. godini za 60 godina lutkarske scene pozorišta i doprinos razvoju pozorišne umetnosti za decu i mlade.

Piše: Miljana Miletić

Нема коментара:

Постави коментар