понедељак, 26. фебруар 2018.

Pola decenije Kulture na DAR!

Kultura se vraća na velika vrata ovog proleća. Kultura na DAR otvara svoj peti po redu konkurs za fotografije i filmove o promociji i očuvanju kulturne baštine. 

Ovogodišnju kampanju podržala je i ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu. Tom prilikom je ambasador ove zemlje, Njegova ekselencija gospodin Arno Sanes Bjornstad proglašen počasnim gostom kampanje.

Ono što Kulturnu na DAR razlikuje od drugih nagradnih konkursa je to što je otvoren za sve koji imaju želju da fotografijom ili video zapisom pomognu očuvanje kulturne baštine. Konkurs je otvoren od 1. marta do 1. maja, a neke od propozicija konkursa su:

Jedan film može imati do 3 (tri) autora ili autorki, pri čemu je potrebno navesti podatke o svima prilikom konkurisanja.
Jedan autor ili autorka može konkurisati sa više filmova, po principu jedan film jedna kategorija, s tim što za istu kategoriju autori mogu prijaviti više različitih filmova.

Jedna fotografija može imati samo jednog autora ili autorku, pri čemu je potrebno navesti podatke o osobi.

Jedan autor ili autorka može konkurisati sa više fotografija, po principu jedna fotografija jedna kategorija, s tim što za istu kategoriju autori mogu prijaviti više različitih fotografija.


Ostala pravila konkursa pročitajte na sajtu Kultura na DAR.

Kampanja je nastala 2013. godine, a organizuje je  Udruženje građana Društvo za akademski razvoj (DAR). 

Nešto više o nastanku kampanje pročitajte u intervjuu koji je za Kulturni kišobran prošle godine dao pomoćnik koordinatorke kampanje, Milan Simonović.


Darodavci i prijatelji kampanje 2018. su Narodni muzej u Beogradu, Muzej afričke umetnosti, Narodni muzej Valjevo, Arhipelag, Zrenjaninski.com, Kulturni centar Zrenjanina, Dario Tenžera, Kolarčeva zadužbina, Čigoja štampa, Kulturni kišobran, Kreativni centar, Turistička organizacija Vojvodine, Muzej savremene umetnosti, Portal Mladi, Pozorište lutaka Niš, Centar stranih jezika Britannica Niš, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Jahting klub Kej, Muzej Jugoslavije, Muzej Nikole Tesle, Kolačić sreće, Beogradska filharmonija i Narodni muzej Niš.

  
Piše: Miljana Miletić
Foto: kulturanadar.dar.org.rs


Нема коментара:

Постави коментар