петак, 08. децембар 2017.

Alternativni film kao subverzivna umetnost

Najnoviji filmovi kojima autori istražuju granice filmskog jezika i vizuelne ekspresije biće predstavljeni od 13. do 17. decembra na Alternative Film/Video festivalu u Domu kulture Studentski Grad u Beogradu. Festival teži da poveže autore iz regiona koji se bave filmskim jezikom i njegovom inovacijom.


Nemačka umetnica Hito Štejerl biće specijalna gošća, a na Festivalu će biti prikazan film kojim je predstavljala svoju državu na Bijenalu u VenecijiFestival se zvanično otvara kratkim eksperimentalnim filmom  The End of Time“ Milča Mančevskog.

U okviru festivala biće prikazane i retrospektive subverzivnih filmova Bojana Jovanovića, Miloja Radakovića i Miroslava Bate Petrovića.


Tema ovogodišnjeg izdanja Alternativni film kao subverzivna umetnost - prilika je da se sagledaju i revalorizuju filmovi koji su svojom estetikom i sadržajem rušili ustalјene filmske, društvene i političke kodove a koje su autori stvarali uglavnom u kino klubovima ili samostalno, van ograničavajuće i kontrolisane profesionalne produkcije.

Kako je Festival osnovan kao jugoslovenski festival eksperimentalnog filma pre 35 godina, prikazaće se i retrospektiva filmova po izboru Slobodana Šijana pod nazivom Subverzija u YU filmu. Pored toga biće prikazana i klasična remek-dela srpskog subverzivnog igranog filma. Neki od njih su Rani radovi Želimira ŽilnikaW.R. misterije organizma Dušana MakavejevaPlastični Isus Lazara Stojanovića

U saradnji sa Galerijom Nadežda Petrović iz Čačka biće predstavljena Retrospektiva video-radova Sonje Savić


Na Alternative Film/Video festivalu biće i pratećeg programa. U pitanju su izložba video-instalacija S druge strane autorke Anice Vučetić i izložba Subverziji ne treba verovati autora Miriam de Rose i Grega de Kjura.

Kako je Festival takmičarskog karaktera, biće odabrano najviše deset filmova za Listu značajnih ostvarenja festivala. 

Žiri čine Lordan Zafranović, Hito Štejerl i Miloš Miša Radivojević. Članovi žirija će takođe prikazati svoje radove. Tako će Miloš Radivojević predstaviti svoj Film bez reči, u kome Dragan Nikolić u 26 scena, kroz performans, gotovo monodramski vodi gledaoce kroz svoj život bez ijedne izgovorene reči - potpuna subverzija igrane strukture filma.

Ovako je to bilo 2016. godine iz ugla ekipe emisije studenata Fakulteta političkih nauka Javna odbrana“. (Autor priloga: Ivana Atanacković, snimatelj i montažer: Marijan Živanović)
Piše: Miljana Miletić
Izvor: dksg.rs


Нема коментара:

Постави коментар