субота, 25. новембар 2017.

Šta donosi predstava „Novo doba“?

Nakon „Hipnoze jedne ljubavi“ i predstave „Hor Bečkih dečaka“, na daske aleksinačnog Doma kulture došlo je „Novo doba“. U toku je šesti Festival prvoizvedenih predstava.


Priča koju nam kroz svoje likove kazuju Mirjana Karanović, Boris Isaković, Slaven Došlo, Snežana Bogićević i Ermin Bravo na početku nas zbunjuje, ali polako počinju da se slažu kockice. Priča koju smo već videli, ali se i dalje ponavlja vidimo upravo u dvostrukim likovima u koje su se glumci neprestano pretvarali u toku predstave. 

Tako je Mirjana Karanović bila uspešna žena preduzetnica, a zatim majka i profesorka na fakultetu. Boris Isaković, inače dobitnik nagrade za glumca večeri, u jednom trenutku je profesor koji radi u knjižari, dok ga u drugom već vidimo u ulozi „bivšeg“ tajkuna koji se kandiduje za predsednika. 

Promene uloga na sceni, kako kaže glumac Boris Isaković, nisu mu teško pale. „Kad smo mi razbistrili tu priču i shvatili šta ćemo da radimo, onda je tu već bio neki smisao koji smo usvojili i znali smo o čemu pričamo. Probe su koristile upravo za to da se dođe do lakoće ulaska u lik, promene uloge. Nije nikad teško nešto raditi kad znaš zašto to radiš.“ 

Pred gledaoce su stavljene savremene teme sa kojima se svakodnevno suočavamo, kaže glumica Mirjana Karanović. „Ono što je za mene najstrašnije je nepostojanje nade da će jednog dana biti bolje“, objašnjava glumica.  

Ja razumem ljude koji će da pognu glavu, ja nemam želju da pognem glavu i mislim da nema prava da me osuđuje niko isto kao što ja neću da osuđujem nekog. Ono što mislim da je danas teško, a zašto to mislim jeste da vi radite, radite i trudite se strahovito i deca uče, budu odlična u školi i onda – ništa. I onda to ne bude ni na koji način nagrađeno. Najgori dobijaju najbolje, a najbolji ništa. To je ono što obeshrabruje. Mi nemamo nadu, ali to ne zavisi od pozorišta. (Mirjana Karanović)

Predstava je rađena po knjizi „Radnici i seljaci“ Viktora Ivančića. Tekst je napisao Vuk Bošković na poziv režisera Dina Mustafića


Piše: Miljana Miletić
Foto: Radio Aleksinac


Нема коментара:

Постави коментар