недеља, 12. новембар 2017.

Anastas Jovanović - prvi srpski fotograf

U čast prvog srpskog litografa i fotografa Anastasa Jovanovića 13. novembra u 19 časova otvara se izložba kojom se ujedno obeležava 200 godina od njegovog rođenja. Muzej grada Beograda vodi vas u Konak knjeginje Ljubice gde se i održava izložba pod nazivom Anastas Jovanović - Umetnost i novi mediji. 

Anastas Jovanović / Muzej grada Beograda
Na izložbi će biti predstavljeno oko 200 originalnih radova umetnika - crteža, akvarela, tablotipija, fotografija, stereoskopskih snimaka i ličnih predmeta

Ugled prvog srpskog fotografa stekao je nakon dugogodišnjeg umetničkog rada u Beču. Prvi je kod nas koristio i tehniku štampe koja za podlogu koristi kamen sa ravnom površinom - litografiju.

Obrenovići i politička elita su ga podržavali, a on je obogaćivao srpsku vizuelnu kulturu 19. veka znanjima iz Evrope. Njegov uticaj ogleda se i u tome što je umetnost postala šire dostupna i medijski rasprostranjena.

Iza sebe je ostavio ikonične prizore modernog srpskog nacionalnog identiteta - to su likovi kneza Mihaila, kneginje Julije, knjeginje Perside Karađorđević, Vuka Karadžića, vladike Njegoša, Ilije Garašanina, kapetan Miše Anastasijevića, Uzun Mirka, Milice Stojadinović Srpkinje, Branka Radičevića, Ljube Nenadovića, Đure Daničića, Kraljevića Marka, Hajduk Veljka i drugih.


Vladika Njegoš, knjeginja Persida Karađorđević, Ljuba Nenadović/ Izvor: fotomuzej.com 

U okviru izložbe biće organizovana predavanja, radionice i koncerti. Biće predstavljena i monografija Identiteti i mediji - Umetnost Anastasa Jovanovića i njegovo doba.

Autor izložbe je viši kustos Muzeja grada Beograda msr Danijela Vanušić. Izložba traje do 28. januara 2018. godine.

Priredila: Miljana Miletić


Нема коментара:

Постави коментар