уторак, 14. новембар 2017.

Akademski filmski Zagreb u Beogradu

U Maloj sali Doma kulture Studentski grad 15. novembra počinje Akademski filmski Zagreb u Beogradu i trajaće do kraja meseca. Lajtmotiv prve nedelje prikazivanja je stanovanje na filmu.

Foto: dksg.rs
Svake srede počevši od 15. novembra do kraja meseca biće prikazan po jedan filmski program zagrebačkih produkcijskih kuća. Ovonedeljni filmski program govori o Stanovanju na filmu. Filmove koji će biti prikazani odabrala je Petra Belc.   

Tata je rekao da ne valјa gubiti nadu, jednog dana naći ćemo Kolumbovo jaje. Pitala sam mamu što je to Kolumbovo jaje, ona je rekla da se tako zove rješenje za novi stan, zapisala je u svoju beležnicu protagonistkinja kratkog filma Moj stan (1963, r: Zvonimir Berković), malena osnovnoškolka koja se sa roditelјima i bratom iz skučenog građanskog stana seli u moderan stan u novoizgrađenom zagrebačkom naselјu. (Petra Belc)

Levo: Petra Belc / Foto: dksg.rs
Između ostalih biće prikazani britanski dokumentarni film Problemi sa stanovanjem (Housing Problems, 1932), jugoslovenski dokumentarac Kamerom kroz Zagreb iz 1957. godine i igrani film Moj stan iz 1962, francuski eksperimentalni film Sjajni radijantni život (Une vie radieuse, 2013), Stanarsko pravo lagumaša Safera iz 1974, i italijanski igrani film Ruke nad gradom (Le mani sulla città, 1963).

Posetioci će imati prilike da pogledaju kratke, animirane, eksperimentalne, kinoklubaške ali i studentske filmove. Pored filmskih projekcija, biće organizovana i predavanja proučavalaca filma iz Zagreba.

Foto: dksg.rs

Projekat organizuje Akademski filmski centar Doma kulture Studentski grad u Beogradu. Ulaz za sve posetioce je besplatan.

Priredila: Miljana MiletićНема коментара:

Постави коментар