субота, 11. новембар 2017.

80 godina Fakulteta likovnih umetnosti

Fakultet likovnih umetnosti ove godine slavi poseban jubilej – 80 godina postojanja. Tim povodom u galeriji Radio-televizije Srbije od 9. novembra izloženo je 60 slika i dva vajarska dela.


Postavka je odabrana iz Zbirke umetničkih radova nekadašnjih i sadašnjih profesora ovog fakulteta. 

Tia Knežević, kustos galerije FLU, objašnjava da Zbirka pruža mogućnost da se makar delimično sagledaju tokovi kojima se kretala srpska umetnost od četrdesetih godina do danas.

U ovom vremenskom periodu od osnivanja tadašnje Akademije, njen rad su obeležili autori, koji su izrazitom individualnošću svojih umetničkih istraživanja i realizacijom radova u različitim medijima, veoma često bili upravo nosioci progresivnih ideja/novih tendencija u umetnosti, koje su zatim prenosili svojim studentima, budućim kolegama.Akademija likovnih umetnosti u Beogradu osnovana je 31. marta 1937. godine na inicijativu uglednih umetnika – Petra Dobrovića, Mila Milunovića i Tome Rosandića. Likovna akademija 1973. prerasta u Fakultet likovnih umetnosti i postaje deo Univerziteta umetnosti. 

Od svog osnivanja pa do danas Fakultet likovnih umetnosti ima status vodeće institucije u oblasti likovnog obrazovanja na ovim prostorima, tvrdi dekan FLU-a, prof. dr um. Dimitrije Pecić.

Proslava godišnjice osnivanja predstavlja za svaku ustanovu svečan i radostan trenutak koji istovremeno pokreće i preispitivanje proteklog rada i planove za razvoj u budućnosti.

Nastava obuhvata slikarstvo, vajarstvo, grafiku i teorijske predmete, a priliku da bude predavač na ovoj akademskoj instituciji imalo je oko 140 uglednih srpskih i jugoslovenskih umetnika. Neke od svojih radova odlučili su da poklone Fakultetu kako bi prisustvo njihovih umetničkih dela doprinelo razvijanju ukusa studenata.Izložbu možete pogledati do 9. decembra u galeriji RTS-a.Piše: Ivana Atanacković
Foto: Ivana Atanacković
Izvor: Katalog 80 godina Fakulteta likovnih umetnosti
Нема коментара:

Постави коментар