понедељак, 30. октобар 2017.

Zatvaranje 62. Sajma knjiga - nagrade


Otvorena knjiga otišla je u Maroko, zemlju koja će na narednom Sajmu knjiga biti počasni gost. Sa ovog Sajma niko ne odlazi praznih ruku - neko sa knjigom, a neko i sa nagradama.


Nakon posve specijalnog gosta Sajma - jednog jezika koji spaja četiri zemlje, Nemačku, Švajcarsku, Lihtenštajn i Austriju, 2018. rezervisana je za Maroko. Ovo će biti prva arapska zemlja počasni gost Sajma.  

Nagrada za izdavača godine pripala je Akademskoj knjizi iz Novog Sada. Kako kaže žiri, nagrada odlazi u njihove ruke zbog kontinuiranog objavljivanja reprezentativnih naslova iz oblasti književnosti, filozofije, nauke i umetnosti uglednih domaćih i stranih autora. 

Žiri je doneo odluku da nagradu za izdavački poduhvat godine dodeli dvema knjigama. U pitanju su „Savremena nemačka drama” u izdanju Zepter Book World iz Beograda i Sto predstava baleta i umetničke igre naših prostora, Cicero i Orion Art, Beograd.

Izdanje Kreativnog centra, knjiga Jasminke Petrović „Sve je u redu” odlazi sa Sajma sa nagradom za najbolju dečiju knjigu godine.

Poslednji dan Sajma ostaće u pamćenju prvenstveno Akademskoj knjizi, a zatim i Laguni Arhipelagu jer su od novinara dobili nagradu za najbolje izdavače. Vodeći izdavač kada je u pitanju najprofesionalniji odnos prema novinarima je Laguna, a odmah iza nje Geopoetika i Arhipelag.


Ostale nagrade:

  • Specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke - „Jasenovac”, Vasilije Krestić i Mira Radojević, u izdanju SANU, i „Robust Digital Processing of Speech Signals”, Branko Kovačević, Milan Milosavljević, Mladen Veinović i Milan Marković (izdavači Springer i Akademska misao)
  • Specijalno priznanje za izdavača - Srpska književna zadruga
  • Specijalno izdanje za knjigu - tri naslova – 216 knjiga Miloša Jevtića „Odgovori”, izdanje Beogradske knjige, potom edicija Monografije u 30 knjiga Učiteljskog fakulteta iz Beograda i edicija „Enciklopedija filozofskih nauka”, Nikola Kajtez, Zavod za kulturu Vojvodine
  • Nagrada „Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu - „Doktorati u prozi”, Nikol Zdravković i Ivan Umeljić, u grafičkoj opremi Milene Savić (Centar za promociju nauke)
  • Specijalno priznanje za mladog dizajnera - Sanja Polovina za knjigu „Doručak kod Tifanija” Trumana Kapotea (izdavač IPS Media), i delo „Književna fantastika” u izdanju Kontrasta

Priredila: Miljana Miletić
Izvor: politika.rs / sajamknjiga.rs
Foto: Miljana MiletićНема коментара:

Постави коментар