понедељак, 16. октобар 2017.

Uzbudljivi gradovi Vuka Vučkovića u galeriji „Štab”

Koliko su uzbudljivi Beograd i Novi Sad, ali i svetski gradovi Njujork, Čikago i London, umetnik Vuk Vučković autentično je dočarao slikajući njihove panorame. Priliku da prođu ulicama ovih gradova imaju posetioci izložbe „Exciting Cities” (Uzbudljivi gradovi) koja je 14. oktobra otvorena u galeriji „Štab”.


Na svojim radovima velikog formata Vuk je uspeo da prikaže svaki objekat koji grad čini prepoznatljivim. Njegova preciznost i posvećenost svakom detalju ostavljaju najveći utisak na posmatrače. Koristeći tehniku uljanih boja na platnu, kroz jarke boje zabeležio je temperament i lepotu gradova. Kako kaže, smatra da ima ulogu „beležnika”, da likovno napravi zabelešku grada u sadašnjici.

„Borim se za očuvanje lepote grada, podsećam na nju. Pokušavam da istaknem dobre stvari koje čine jedan grad, da ga u pozitivnom svetlu prikažem stanovnicima i turistima. Ljudi se poistovećuju sa gradovima, oni im izazivaju jake emocije, gradovi su nekad izvan granica i država. Moja namera je da kroz ovu seriju slika podstaknem u posmatraču želju da proširi svoje znanje o kulturi i istoriji gradova koje slikam, sa idejom da kad naučimo, onda ćemo razumeti, a kad razumemo onda ćemo čuvati i negovati”, ovako Vuk govori o svom stvaralaštvu. 


Svoje radove izložio je pogledima posmatrača 14. oktobra u prijatnoj atmosferi galerije „Štab”. Otvaranju je prisustvovao Kajl Skot, ambasador SAD-a u Beogradu. Ova ambasada pruža podršku umetnicima u okviru programa „Amerika kroz oči srpskih umetnika”

Govoreći na otvaranju izložbe Kajl Skot je skrenuo pažnju na Vukovu posvećenost detaljima.

Vuk zna kako da pokaže najinteresantnije stvari. Detalji i boje su neverovatni. Ako gledate sliku Novog Sada, vidite svaki crep na katedrali. Neverovatno lepo i boje su toliko jake. Ja sam uzbuđen što sam tu, na izložbi uzbudljivih gradova.Nakon otvaranja izložbe autor je bio raspoložen da sa posetiocima priča o gradovima koje je slikao. Ipak, najavljuje i stručno vođenje.

Priliku da se kroz Vukove slike potpuno upoznate sa ovih pet gradova imaćete do 18. oktobra u galeriji „Štab”.


Vuk Vučković je rođen 1986. u Pančevu. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, gde je iste godine upisao doktorske umetničke studije slikarstva. Umetnički studio Wolf Art osnovao je 2015. sa suprugom Ivom Vučković Lujanski. Od 2007. godine do sada izlagao je na 18 samostalnih i više od 110 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo, a njegovi radovi se nalaze u više kolekcija, zbirki i javnih prostora.Piše: Ivana Atanacković
Foto: Ivana Atanacković

Нема коментара:

Постави коментар