четвртак, 12. октобар 2017.

Trinaest razloga zašto

Pre nego što nestane sa ovog sveta, srednjoškolka Hana Bejker odlučuje da ispriča svoju priču. I to na danas staromodan način. Ona nasnimava audio kasete. Njih 7.

Klej i Hana

Kada se preselila u novi grad sa svojim roditeljima, nadala se boljem, lepšem i srećnijem životu. Već u prvoj epizodi serije Hanina najbolja drugarica se seli, te Hana ostaje sama. 

Naime, Hana za svoju smrt krivi svoje „prijatelje“ iz srednje škole. Svako od njih, zavisno od toga koja kaseta mu je posvećena, dobija paket i počinje da sluša. Tračevi, takozvani „slut-shaming“, emotivna i fizička zlostavljanja problemi sa kojima se Hana suočavala.

Radnju serije čini retrospektiva događaja koju su uticali na Haninu odluku i Klejev život od trenutka kada se kasete pojavljuju ispred njegovih vrata.

Klej je momak koji je bio zaljubljen u Hanu, i ne može ni da pretpostavi zašto se našao tu, na kasetama. Dilan Minet (Dylan Minette) daje život liku Kleja, koji predstavlja onog jednog drugačijeg momka ili devojku koji i pored svoje različitosti ne dopušta da ga neko u školi zbog toga zlostavlja. 
Uloga Hane dodeljena je australijskoj glumici Ketrin Langford (Katherine Langford) koja uspeva verodostojno da prikaže emocije ove suicidno nastrojene devojke. Lik Hane nije lik koji se odmah zavoli. Vrlo brzo možete postati i besni na njene odluke, ali do poslednje epizode želećete da je sve samo šala, i da će se ona pojaviti na vratima, živa i zdrava. 

Rađena prema knjizi „13 razloga zašto“ Džeja Ašera (Jay Asher), serija je doživela svoju premijeru 31. marta 2017 i ostavila ogroman utisak na gledaoce širom sveta. Dok ova Netfliksova serija čeka drugu sezonu, ostaje pitanje da li je kraj koji znamo već na početku mogao biti drugačiji i da li su opravdana mišljenja onih koji veruju da emitovanje ove serije može postići efekat suprotan željenom - prevencija samoubistva među tinejdžerima. 

Piše: Miljana Miletić


2 коментара:

  1. Nisam gledala ovu seriju, nazalost, ali naisla sam na nju i svakako bih je voljela pogledati i mislim da cu poceti.

    Zapratila sam te, nadam se da ces uzvratiti, da se medusobno podrzimo
    Blog: MagdalenaŠ.

    ОдговориИзбриши