среда, 25. октобар 2017.

Šta to krasi Ćošak Salvadora Dalija?


„Pravi umetnik nije onaj koji je inspirisan, nego onaj koji inspiriše druge”, misao je majstora nadrealizma Salvadora Dalija. I bio je u pravu, sudeći po radovima koji krase čuveni ćošak ovog umetnika u Beogradu.


Reljefi od terakote - likovni radovi učenika Art studija Mali Monmartr pronašle su svoje mesto na uglu Simine i Kapetan Mišine ulice, ispod table postavljene u čast velikog genija, Salvadora Dalija, o čijem nadrealnom muzeju ste mogli da čitate.

Nakon prošlogodišnje izložbe „Šešir moj i francuske beretke” a inspirisani rečima slikara, Mali Monmartrovci su Beograd učinili lepšim i boljim, kaže Maša Đorđević, pi-ar „Malog Monmartra”. 

Ulepšali su svoju opštinu Stari grad, oživeli netipičnu uličnu umetnost svog komšiluka i odali počast umetniku koji je čitavog života verovao u svoju posebnost zbog kojeg su ga mnogi smatrali pravim genijem. Cilj nam je da inspirišemo i podstaknemo i druge umetnike, kao i naše sugrađane da ovakvim i sličnim intervencijama doprinesu našem gradu. Ovo je drugi put da se naši mali „umetnici” bave „steet art-om”, nakon pobedničke ideje „Pazi, ježevi!”, koju će naslikati na pešačkom prelazu, ispred nove prodavnice IDEA Dorćol.
Mali Montmartrovci
Ova tabla, postavljena pod uglom od devedeset stepeni krije zanimljivu priču. Inspirisani Dalijevom slikom na kojoj su predstavljeni iskrivljeni razliveni satovi, Beogradska umetnička grupa „Ilegalni poslastičari” 2006. godine postavila je tablu na mestu u čijoj su se blizini njeni članovi sastajali. Njihovo umetničko izražavanje nije se dopalo komšijama zbog čega su je sklonili. Međutim, ova specifična tabla je ponovo okačena i postala dao urbane kulture Beograda.

Piše: Ivana Atanacković
Foto: Ivana Atanacković

Нема коментара:

Постави коментар