уторак, 31. октобар 2017.

Slobodna Zona - nedelja angažovanog filma

Beograd, Niš i Novi Sad na nedelju dana postaju „Slobodna Zona”. Festival igranog i dokumentarnog filma održava se po trinaesti put i nastavlja da kroz odabrane filmove ukazuje na aktuelne društvene probleme. 
Slobodna Zona počinje prvog dana novembra dokumentarnim mjuziklom Dan oslobođenjaU pitanju je nastup ex-yu grupe Laibach u Severnoj Koreji, najzatvorenijoj i najtajanstvenijoj državi na svetu. 

Selektorka međunarodnog programa Branka Pavlović piše da je odabir filmova za Slobodnu Zonu uvek zadovoljstvo i privilegija.

Izbor je često kombinacija želja, mogućnosti i pokušaja da se na neki način „uhvati“ duh vremena zabeležen na filmu. A vremena su takva da je stvarnost čudnija od fikcije. Ovogodišnjom međunardnom selekcijom dominiraju dokumentarni filmovi i filmovi koje su režirale žene. To nije bila (samo) stvar programske koncepcije ili ličnog ukusa - tokom selekcije vodila sam se za Zonu najvažnijim kriterijumom – publikom. Filmovi koji su pred vama govore o nekim od najvažnijih tema današnjice iz perspektive običnog čoveka i njenom ili njegovom željom da promeni stvari u sebi i oko sebe.

Svake godine filozofi, kulturni radnici i teoretičari debatuju o temama koje se provlače kroz odabrane filmove u okviru pratećeg programa pod nazivom Noćni razgovori. Od 3. do 5. novembra, nakon projekcija filmova Muškarci ne plačuŽivot od milijun dolara i Škola za buntovnikeu DKC-u govoriće se upravo o ovim filmovima, odnosno o temama koje oni pokreću.

Program Festivala upotpunjuje i Gvatemalska trilogija” Pamele Jejst koju publika ima prilike da vidi 4. novmebra u sali Art bioskopa Kolarac. Upravo će specijalni gost Festivala Piter Kinoj, ujedno i koautor filmova u okviru Gvatemalske tilogije” odgovarati na pitanja gledalaca i održati predavanje na engleskom za studente filmskih škola i ljubitelje filmova.

Detaljnije informacije o filmovima koji se prikazuju nalaze se na sajtu Slobodna zona, kao i u okviru zvaničnog Kataloga. Cene ulaznica za projekcije u Beogradu, Novom Sadu i Nišu nalaze sa na sajtu.

Od 2015. godine postoji i poseban segment festivala pod nazivom 14+ namenjen srednjoškolcima koji ocenjuju filmove  iz svoje kategorije i dodeljuju Nagradu za najbolji film. Pored ove od 2014. dodeljuje se i nagrada za Najbolji angažovani film u Međunarodnoj i Regionalnog konkurenciji, nagrada Human rights, kao i Nagrada publike.
Izvor: Slobodna zona

Festival takođe sarađuje sa evropskim festivalima dokumentarnog i igranog filma, a neki od njih su FIDD Marsej iz Marseja, Dokufest iz Prizrena, Tempo festival iz Stokholma, This Human World iz Beča, festival CPH:DOX iz Kopenhagena.


Filmski festival Slobodna Zona deo je Međunarodne mreže festivala filmova o ljudskim pravima (Human Rights Film Network) i partner u Balkanskoj dokumentarnoj distributivnoj mreži zajedno sa festivalima i organizacijama iz regiona ReStart iz Zagreba, Dokufest iz Prizrena, Makedox iz Skoplja, Demiurg iz Ljubljane i Underhill iz Podgorice.


Ovaj filmski festival postoji od 2005. godine, a nastao je iz želje za razumevanjem aktuelnih društvenih pojava u svetu. Od 2013. festival se organizuje pored Beograda i u Nišu i Novom Sadu gde se prikazuju nagrađivani dokumentarni i igrani filmovi iz celog sveta. 

Piše: Miljana Miletić

Нема коментара:

Постави коментар