уторак, 17. октобар 2017.

„Sekvence“ - novi početak Muzeja savremene umetnosti


Nakon deset godina, 20. oktobra se ponovo otvaraju vrata Muzeja savremene umetnosti. U novu eru sveže renovirani Muzej ući će uz „Sekvence“  - izložbu koju će tokom prve nedelje od otvaranja moći da vide svi koji požele.

Iza ove istorijske izložbe koja želi da reafirmiše zbirku Muzeja stoji dr Dejan Sretenović i kustosi mr Mišela Blanuša i dr Zoran Erić. Zamišljena je kao niz od 18 sekvenci kojim se prati istorijski razvoj umetnosti u Jugoslaviji i Srbiji.  

Kako piše na sajtu:
Sekvencijalna struktura izložbe zamišljena je kao instrument za orijentaciju u razuđenim svetovima moderne i savremene umetnosti, za situiranje i kontekstualizaciju umetničkih radova, a samim tim i uspostavljanje mreže odnosa, značenja i asocijacija. Izložba je namenjena najširoj publici i zato je didaktički orijentisana.

Osim izložbe, posetioci će moći da prisustvuju nastupu dirigenta Hajnca Karla Grubera, soprana Branislave Podrumac i dirigenta Gabriela Felca. U saradnji sa Beogradskim festivalom igre gost muzeja biće koreograf Jakopo Godani, dok će na platou ispred muzeja nastupati džez kvartet Four Plus, di-džej Boban Petroni i di-džej Sonja Pavlica.

Muzej nekada

Zgrada Muzeja postoji od 1965. godine, a za njen prvobitni izgled zaslužne su arhitekte Ivan Antić i Ivanka Raspopović. 

Od početka rekonstrukcije 2007. godine do danas čini se da je Muzej uspeo u svojoj nameri - od ove godine u njemu će se moći izlagati umetnička dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardima. „Sekvence“ su samo početak. 
Piše: Miljana Miletić
Izvor: msub

Нема коментара:

Постави коментар