петак, 13. октобар 2017.

„Centriranje“ u aleksinačkom Domu kulture


Dom kulture u nekadašnjem rudarskom gradu otvorio je jesenju sezonu možda najraznovrsnijim sadržajem do sada. Centar za kulturu i umetnost u Aleksincu iz dana u dan puni svoju agendu. Dvanaesti oktobar bio je rezervisan za tribinu pod nazivom „Centriranje - istorija u službi književnosti“. 


Foto: Laguna / ckualeksinac.rs

Čast da govori imao je Branislav Janković, iz čijeg pera su nastale knjige O vukovima i senkamaSuze Svetog NikoleVetrovi zla Peta žica  kao i zbirka priča Bezimeni. 

Ovaj rođeni Nišlija podelio je sa posetiocima svoja verovanja i otkrio da su njegove priče zaista „bapske“ priče. Kako kaže, upravo je iz priča svoje bake uplovio u svet pisanja i počeo da istražuje srpsku istoriju, mitologiju i običaje.

Podstaknut pitanjima direktorke Centra za kulturu i umetnost Aleksinac Maje Radoman Cvetićanin, pisac je govorio o nezadovoljstvu što se ne poznaje dovoljno domaća istorija kao ni bogata slovenska mitologija među mladima. Žene su takođe tema kojom se bavi u svojim delima, a kako je istakao, nikako ne treba žene smatrati slabijim polom, osim biološki tj. fizički slabijeg. 

Naredna tribina ovog tipa održaće se u novembru, kao i sada već tradicionalni VI Festival prvoizvedenih predstava.

Piše: Miljana Miletić
Нема коментара:

Постави коментар