недеља, 22. октобар 2017.

62. Sajam knjiga - Ključ je u knjigama

Nedelja knjige počinje. Uz parolu „Ključ je u knjigama“ u nedelju 22. oktobra otvara se 62. po redu Međunarodni beogradski sajam knjiga.Počasni gosti ovogodišnjeg 62. Beogradskog sajma knjiga su Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn, te je u fokusu savremena književnost na nemačkom jeziku.

Od oko hiljadu knjiga savremenih autora iz ovih zemalja, premijerno će biti predstavljeno čak 350 naslova zahvaljujući saradnji sa sajmom knjiga u Frankfurtu i Glavnim udruženjem austrijskih knjižara.

Međunarodni beogradski sajam knjiga jedan je od najvećih sajmova u Evropi i održava se od 22. do 29. oktobra na Beogradskom sajmu. U halama 1, 1a, 2a, 2c i 4 posetioci imaju prilike da se upoznaju sa više od 450 domaćih i inostranih izdavača. 


Pored zemalja počasnih gostiju na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Irana, Japana, Kanade, Kine, Makedonije, Rumunije, Rusije, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Gostovanje brojnih domaćih i inostranih pisaca i izdavača, predstavljanje književnih izdanja, predavanja, tribine, diskusije, jubileji - nešto je po čemu je ovaj Sajam prepoznatljiv. 

Važnost ovog Sajma je u tome što doprinosi ne samo ugledu Srbije u svetu i samom književnom stvaralaštvu, već i promociji domaće književnosti i kulturnoj razmeni sa inostranstvom. Jevgenij Vodolaskin i Marsel Bajer samo su neki od pisaca koji će biti ovogodišnji „Gosti u fokusu“.

Jedan od sastavnih delova Sajma je i blok problemskih tribina „Razgovori na platou“, gde će se govoriti na teme poput „Šta da radimo s ćirilicom?“, „Njegoš i mi“, „Ivo Andrić, sporovi i nesporne stvari“, „Srbija i raspad Jugoslavije“ i „Vek genocida nad Srbima“. Priliku da se obrate publici imaće književnici na „Susretu sa nemačkim slavistima“, ali će se na Sajmu takođe govoriti i na temu „Srpska književnost u Ukrajini“.

Jubileji koji će se obeležiti na ovogodišnjem Sajmu su 800 godina od krunisanja vladara i pisca Stefana Prvovenčanog, 250 godina Filipa Višnjića, 170 godina „Gorskog vijenca“, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, 125 godina od rođenja Iva Andrića, vek od smrti Vladislava Petkovića DIS-a i Milutina Bojića, 50 godina romana „100 godina samoće“ i „Derviš i smrt“ kao i decenija bez Nikole Miloševića i Stevana Raičkovića.

Vrata Sajma otvorena su za posetioce od 10 do 21 čas (a od 23-26. oktobra do 20 časova). Pojedinačne ulaznice koštaju 250 dinara, dok su ulaznice za grupne posete 150 dinara.

Kao i prethodnih godina, i ove se održava Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i to 48. po redu. Pored ovog Sajma, 25. oktobra se takođe otvara i 3. Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Media market“.


Piše: Miljana Miletić

Нема коментара:

Постави коментар