уторак, 10. октобар 2017.

49. Beogradske muzičke svečanosti

Festival Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS) već 49 godina opravdava status kulturne manifestacije od posebnog značaja za grad Beograd. Publika BEMUS-a uživa ne samo u stvaralaštvu lokalnih umetnika, već i u repertoaru vrhunskih umetnika iz celog sveta.


O umetničkoj muzici koja se zahvaljujući BEMUS-u odigrava na beogradskim scenama, najbolje govori umetnički direktor ovog festivala Svetislav Božić.

Na širokom geografskom prostoru rasutom od Gibraltara do Baltika, od sefardsko-hispanističkog do severoistočnog slovenskog nadahnuća, preko raskošnog italo-mediteranskog virtouziteta, koji je na različite načine razigravao barok i klasicizam ali i sve potonje epohe do danas, 49. BEMUS je ugostio i najnovije plodove domaćeg umetničkog stvaralaštva i izvođaštva, kao i poj naše narodne muzičke baštine. Potrudili smo se da spojimo mladost i iskustvo, da linearno ali i vertikalno razudimo našu ponudu i da 49. BEMUS bude jedna lepa, blaga činjenica, data na korist našoj umetničkoj muzici, našoj kulturi i našoj duhovnosti.
Hor „Glinka” / Foto: Promo, glossy.rs

Na ovogodišnjem BEMUS-u biće održano osam koncerata u Kolarčevoj zadužbini, Svečanoj sali Skupštine grada i Etnografskom muzeju. Kolarčeva zadužbina biće mesto na kome će ovaj najstariji i najznačajniji festival umetničke muzike u Jugoistočnoj Evrope imati svoj početak i kraj, bar kada je 2017. godina u pitanju. 

Simfonijski orkestar RTS-a / Foto: D. Ćirkov

Hor duhovne i svetovne muzike „Glinka” iz Sankt Peterburga 11. oktobra u 20 časova svečano će otvoriti BEMUS, dok će se 20. oktobra ljubitelji umetničke muzike okupiti kako bi uz Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića ispratili manifestaciju.

Više o programu: bemus.rs

Piše: Ivana Atanacković

2 коментара: