понедељак, 18. септембар 2017.

BITEF - pedeset i jedna godina pozorišnih trendova

Za kraj septembra rezervisano je jedno „epsko putovanje“. Beogradski internacionalni teatarski festival - BITEF održava se od 22. do 30. septembra u Bitef teatru.

festival.bitef.rs / Deo predstave „Olimp: u slavu kulta tragedije“
Ovogodišnji program pored evropskih zemalja poput Belgije, Nemačke, Velike Britanije, Švajcarske i Slovenije upotpuniće i predstave iz Irana. Čast da otvori BITEF ima belgijska predstava „Olimp: u slavu kulta tragedije“ koja traje neverovatna dvadeset i četiri časa. Predstava je zasnovana na celokupnoj grčkoj mitologiji.


Prema rečima umetničkog direktora Festivala, Ivana Medenice:
U svim predstavama preovlađuje epski, pripovedački modus predstavljanja, a ne dramski; većina njih uzima građu iz epova, romana ili, najšire gledano, mitova; dobar deo predstava ima i epsko trajanje, a koje ih podvodi pod koncept „durational performances“. Kada se tome doda činjenica da je okretanje ka epskoj građi, zapravo, jedno specifično „putovanje“ u prošlost, te da efekat dugog trajanja stvara i posebno psihofizičko stanje kod publike - neku vrstu omamljenosti, halucinacije - onda se sustiču svi argumenti kojima se objašnjava slogan 51. Bitefa - „Epic Trip“.

Festival koji prati pozorišne trendove postoji od 1967. godine. Za osnivanje jednog ovakvog Festivala zaslužni su Mira Trailović i Jovan Ćirilov.


politika.rs / Mira Trailović i Jovan Ćirilov ispred BITEF-a

Celokupan program nalazi se na sajtu Festivala. 

Prateći program čine Međunarodna tribina, Susreti sa autorima, Showcase domaćih pozorišta, Bitef polifonija, Bitef biblioteka, Bitef na filmu i program edukacije mladih pozorišnih kritičara Sumnjiva lica.

Cene karata kreće se između 1.700 i 2.500 dinara i mogu se kupiti na blagajni Bitef teatra (Terazije 29). 


Piše: Miljana Miletić

Нема коментара:

Постави коментар