четвртак, 16. март 2017.

Bora Bora - raj na zemlji

Raj na zemlji postoji – ili bar tako neki vole da nazivaju ostrvo Bora Bora. Nalazi se u samom središtu Francuske Polinezije i čini deo ostrvske grupe Livard na Društvenim ostrvima. Polinežani su se doselili ovde pre oko 1100 godina i na njemu sagradili nekoliko hramova. Na jednom od njih nalaze se kamene ploče na kojima su uklesane svete kornjače.Bora Bora i još dva ostrva – Tupua i Tupuaiti zajedno su ostaci vulkanskog kratera koji je erodiran. Pahija i Otemanu su dva oštra, neravna vrha na Bora Bori, koja dostižu visinu od preko 600 i 700 metara.

Ovo ostrvo iz snovaˮ je još svojevremeno američki pisac Džejms Mičener prozvao najlepšim na svetu. Zato mu je ono bilo inspiracija za čarobno ostro Bali Hai o kojem piše u Pričama Južnog Pacifikaˮ.Plaže bele boje oivčene su palmama, a uz lagunu se izvijaju tirkizna brda. Temperatura je tropska, ali je umiruju sveži povetarci sa istoka. Postoji samo jedan plovni prolaz kojim se može proći kroz motus – prsten od koralnih ostrva, što ovu lagunu čini prirodnom lukom.

 
Kada je krajem 1920-ih na ostrvo Bora Bora došla filmska ekipa da snimi nemi film Tabu, način života na ostrvu sve je više nalikovao onom na zapadu. Kasnije, tokom Drugog svetskog rata, Bora Bora SAD-u postaje mornarička baza i aerodrom.

Iz filma Tabu

Nakon što je kročio na tlo ovog ostrva, kapetan Džejms Kuk je zabeležio da se zove Bola Bola, što bi u prevodu trebalo da znači prvorođeni. Međutim, kako doseljenici iz Polinezije nisu mogli da izgovore glasove B i L, možda bi najtačnije ime ovog mesta bilo Pora Pora.


Iako je holandski istraživač Jakob Rogeven bio prvi koji je kročio na Boru Boru, za prvog doseljenika smatra se Džejms Konor. Preživevši 1792. godine brodolom britanskog kitolovca Matilda, Džejms se oženio Polinežankom i nastanio se na najjužnijoj tački ostrva koju je nazvao Matilda Point. Danas to mesto nosi naziv Matira Point.


Piše: Miljana Miletić
Izvor: Sva čuda sveta
Foto: flickr.com/ google 

Нема коментара:

Постави коментар