петак, 17. фебруар 2017.

Male sive ćelije velikog detektiva

Herkul Poaro (Hercule Poirot) je čuveni detektiv sa „malim sivim ćelijamaˮ i francuskim naglaskom.  Agata Kristi prvi put piše o Poarou 1920. godine u romanu „Misterija u Stajlsuˮ.
Poaro je Belgijanac koji kao izbeglica dolazi 1916. godine u Englesku. Uskoro ga poziva stari prijatelj kapetan Hejstings i tako počinju njegova istraživanja. Pojavio se u 33 romana i u više desetina kratkih priča.
Dejvid Suše se pojavio u 24 filmova i 70 epizoda serije „Poaroˮ. Serija je snimana od 1989. godine, a poslednja epizoda je prikazana 2013. godine. Zavesaˮ je poslednji roman u kojem se detektiv pojavljuje. Iako napisan tokom Drugog svetskog rata, objavljen je tek 1975. godine, deset godina pre nego što se Suše prvi put pojavljuje u filmu Trinaestoro za večeromˮ. Interesantno je da je u tom filmu Poaroa tumačio Piter Justinov, a Suše je pokušao da dočara lik inspektora Džapa. I sam je kasnije izjavio da se nije pronašao u toj ulozi, a mnogi ljubitelji Poaroa mogu reći da je Sušeova interpretacija neprevaziđena.


Ko je sve glumio belgijskog detektiva?
Čarls Loton (Charles Laughton) - prvi Poaro


Ostin Trevor (Austin Trevor) - prvi Poaro na filmuAlbert Fini (Albert Finney)
Jedini Poaro nominovan za Oskara

Piter Justinov (Peter Ustinov)
Iz filma „Smrt na Niluˮ iz 1978.Alfred Molina (2001)

Zanimljivo je to da sama Agata Kristi nije podnosila ovog detektiva sa francuskim naglaskom. Ali, nekima je ovaj lik bio inspiracija, te se neke osobine ovog čovečuljka mogu videti i kod inspektora Kluzoa u filmovima o „Pink Panteruˮ.


Piše: Miljana Miletić
Foto: Internet

Нема коментара:

Постави коментар