петак, 28. октобар 2016.

Kultura na DAR - pobednici

Mesta. Ljudi. Događaji. Želja da se očuva kulturna baština Srbije inspirisala je ljude iz cele zemlje da zaustave trenutak ili zabeleže na svojoj kameri nešto iz Srbije što bi svi trebalo da vide. Stručni žiri koji su činili Aleksandar Tešić, Aleksandra Poguberov, Branimir Gajić, Dejan Ristić i Milan Simonović imao je zadatak da od preko 150 fotografija i više od 30 filmova izabere one najbolje. 
Nagrada za najbolji film u kategoriji Mesta (ujedno i najpopularniji kod publike) pripala je Slavomiru Kišfalubacu za film Tvrđava kroz vekove, Novi Sad.  

Najbolji film u kategoriji Ljudi je Viktor Verbovski, Padinska Skela iza kojeg stoje Zoran Džakula, Dunja Orestijević i Anja Mitić, dok je za najbolji film u kategoriji Događaji  proglašen Veliki školski čas, Kragujevac Mateje Milutinovića i Sare Jovanović.

Priroda je život! / Autor: Nikola Todosijević
Najbolju fotografija u kategoriji Mesta napravio je Nikola Todosijević Life, Čigota a u kategoriji Događaji - Nenad Ostojić Polja heljde na Zlataru, Zlatar.


Na fotografiji deka proverava zrelost heljde pre žetve.Fotografisano na Zlataru, na 1200 metara nadmorske visine. / Autor: Nenad Ostojić

Nagrada za najbolju fotografiju u kategoriji Događaji pripala je Jeleni Kostić za fotografiju 
Druže Tito mi ti se kunemo, Beograd.
Fotografija je nastala prilikom posete Muzeju istorije Jugoslavije, za “Noć muzeja”. / Autorka: Jelena Kostić
Pobednicima konkursa „Kultura na DAR” nagrade su svečano dodeljene u subotu 18. februara u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu. Time je završena četvrta sezona kampanje za očuvanje i promociju kulturne baštine u Srbiji. 

Više o manifestaciji razgovarali smo pred njen početak sa jednnim od osnivača Milanom Simonovićem. Ako ste propustili taj intervju, pročitajte ga na ovom linku.


Piše: Miljana Miletić
Foto: kuturanadar.dar.org.rs

Нема коментара:

Постави коментар