четвртак, 19. јануар 2017.

Laureati NIN-ove nagrade

Koliko ja vidim ovaj žiri nije obraćao pažnju na to ko je kog roda nego na kvalitetnu književnost. Što bi rekao Danilo Kiš,  Mrzim manjine u književnosti”. Hajde da se ne podvlačimo pod manjine, knjiga ili valja ili ne valja. To je osnovno. Ovaj žiri je na taj način i radio”, rekla je Ivana Dimić, ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade za knjigu  Arzamas”. Ona je tek peta žena kojoj je dodeljena književna nagrada kritike za najbolji roman godine.

Foto: N1

Od prve dodele 1954. godine, nagrada je pripala Dubravki Ugrešić (1988), Svetlani Velmar-Janković (1995), Grozdani Olujić (2009) i Gordani Ćirjanić (2010).

I posle 63 godine Ćosićevih  Korena”, prvog nagrađenog dela, kritikama koje biraju najbolje štivo se s razlogom veruje na reč. Samo 1959. godine nagrada nije dodeljena zbog toga što, navodno, nije bilo kvalitetnih romana. Osim Dobrice Ćosića koji je nakon  Korena” još jednom nagrađen i to za knjigu  Deobe” (1961), dvostruki dobitnici su i Živojin Pavlović i Dragan Velikić. Oskar Davičo je jedini književnik kojem su pripale tri NIN-ove nagrade (1956, 1963. i 1964).

Foto: Peščanik

Iako se smatra jednom od najuglednijih nagrada, autor romana  Peščanik” Danilo Kiš odbio je to priznanje 1972. godine, a nakon njega 1991. to je učinio i Milisav Savić za knjigu  Hleb i strah”. Kiš je svoju odluku da ne prihvati nagradu jednom prilikom obrazložio rečima „Na današnjem vašaru evropskog književnog tržišta, knjige se, nažalost, mogu najlakše valorizovati upravo nagradama, i tako izdvojiti iz bezimene mase goleme književne produkcije, a da se pritom često zaboravlja na sudbinu drugih knjiga, hiljade drugih knjiga, isto toliko dobrih (ili isto toliko loših, svejedno), kao i te nagrađene”.

Foto: Peščanik

Ranije jugoslovenska, danas finansijski najznačajnija nagrada za najbolji novi srpski roman dodeljuje se svake godine u januaru. U konkurenciji, prema pravilima iz 2011. godine mogu biti romani objavljeni na srpskom jeziku bez obzira na mesto izdavanja. Nagrada, koja iznosi milion dinara, dodeljuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Nagrada dobitniku garantuje čitanost, a neretko njegova dela postaju bestseleri.  Od Dobrice Ćosića, preko Branka Ćopića, Meše Selimovića, Borisava Pekića, Miloša Crnjanskog do savremenih književnika Svetislava Basare, Grozdane Olujić, Aleksandra Gatalice nagrada je potvrdila da jednom (ili više puta) dobitnik Ninove nagrade zauvek ostaje pisac.

Pišu: Ivana Atanacković i Miljana MiletićНема коментара:

Постави коментар