понедељак, 30. јануар 2017.

Izložba „Slikari / Ratnici / Svedoci”

Do kakvog je umetničkog procvata početkom 20. veka došlo u Srbiji uprkos ratnom razaranju, saznajte na izložbi „Slikari / Ratnici / Svedoci” u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti od 1. februara. Povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata biće izložena dela slikara i fotografa u srpskoj vojsci. 


Postavka obuhvata preko stotinu slika i fotografija čiji su autori bili službeni slikari i fotografi srpske vojske, ali i dopisnici, fotoamateri, slikarke i dobrovoljne bolničarke. Neka od imena autora jesu Nadežda Petrović, Živorad Nastasijević, Natalija Cvetković, Arčibald Rajs i mnogi drugi. 

Izložba je podeljena na sedam celina, kako bi posetiocima tema bila predstavljena na najbolji način. „U kataklizmi razaranja i očajanja rata desio se umetnički procvat, dostizanje vrhunaca slikarskog stila u izbeglištvu, specifičnog srpskog impresionizma, navodi se u saopštenju.

Kako bi se zločini, evakuacija i povlačenje, oslobođenje i smrt, vojnički život kao sastavni deo svakog rata prikazali publici, biće predstavljena dela iz više muzejskih i dokumentacijskih zbirki Muzeja savremene umetnosti, Vojnog muzeja, Muzeja grada Beograda, Galerije Matice srpske Novi Sad, Narodnog muzeja Šapca, Kraljevskog ratnog muzeja u Londonu i drugih institucija.

Autor celokupnog projekta je Žana Gvozdenović, autor segmenta o ratnim fotografijama je Milena Marjanović, a dizajn postavke potpisuju Nenad Marković i Andreja Nježić. 

Izložbu „Slikari / Ratnici / Svedoci” posetioci će moći da pogledaju do 2. aprila, svakog dana osim ponedeljkom.

Piše: Ivana Atanacković

Нема коментара:

Постави коментар