недеља, 04. децембар 2016.

Tajna ružičastog jezera

Pastelno ružičasto jezero ovalnog oblika – jezero Hilijer nalazi se na ostrvu Midl pokrivenom gustom šumom. Ostrvo je samo jedno od stotinak na južnoj obali Zapadne Australije koja zajedno čine arhipelag Rečerč. Od 2012. godine Arhipelag je zvanično postao zaštićena oblast.

  
Široko oko 600 metara, jezero Hilijer je oivičeno belom solju i okruženo tamnozelenom šumom eukaliptusa i čaja. Od okeana ga deli samo pesak i usko područje belih dina.


Tajna svetloružičaste boje jezera do danas nije otkrivena, iako su pojedini naučnici davne 1950. godine očekivali da mogući uzrok ovakve boje leži u algi koja u nekim jezerima u Australiji  stvara crveni pigment.Prvi zapis o jezeru potiče iz 1802. godine, da bi između 20-ih i 40-ih godina 20. veka ostrvo Midl naselili lovci na foke i kitove. Jedno vreme je iz jezera vađena i so, ali i pored velikog nivoa soli, plivanje je u Hilijeru za razliku od Mrtvog mora u potpunosti bezbedno.


Jezero se od 2002. godine smatra močvarom od subregionalnog značajaˮ.  Ali, do jezera se teško dolazi, najčešće helikopterom, a neretko posetioci krstare do ovog mesta.Piše: Miljana Miletić
Izvor: Sva čuda sveta
Foto: Internet

Нема коментара:

Постави коментар