понедељак, 12. децембар 2016.

Filmske kulise koje se pamte


Moja Afrika

Autentična lokacija je izgleda bila od velikog značaja da se što vernije prikaže jedna priča, te je i ovaj film, čiji su kadrovi snimani u kenijskoj ravnici, nagrađen jednom od najprestižnijih nagrada. Od 11 nominacija, film Moja Afrika doneo je režiseru Sidniju Polaku 7 nagrada. Glumački par, Meril Strip i Robert Redford doneli su svetu jednu od najlepših ljubavnih priča svih vremena.
Zulu

U amfiteatru u planinama Mon oks Surs u Južnoj Africi snimljen je britansko-američki ratni film Zulu iz 1964. godine. Radnja ovog klasika smeštena je u 1879. godinu kada je počeo Anglo-Zulu rat u Južnoj Africi.
Lorens od Arabije

Reditelj Dejvid Lin otišao je čak u Jordan kako bi u tamošnjoj pustinji snimio ovaj film iz 1962. godine. Film govori o životu Tomasa Edvarda Lorensa, britanca koji je stekao nadimak po kome je film dobio ima nakon što je učestvovao u pohodu na Sinaj i Palestinu.
Linov epski film nagrađen je sa sedam Oskara, među kojima je i onaj najvažniji – za najbolji film te godine.

Put u Indiju

Još jedan Linov film sniman je na atraktivnoj lokaciji. U planinama i pećinama u Kašmiru nastao je osamdesetih godina prošlog veka film Put u Indiju rađen po romanu E.M. Forstera. Ovo je ujedno bio poslednji film koji je režirao Dejvid Lin, nominovan je za Oskara u 11 kategorija, a osvojio je dve statue.
Piše: Miljana Miletić
Izvor: Sva čuda sveta
Foto: Internet


Нема коментара:

Постави коментар