уторак, 01. новембар 2016.

„Tesla i Pupin na istom putuˮ


Istorijski muzej Srbije večeras će ugostiti i Teslu. Nakon višemesečne uspešne izložbe o Mihajlu Pupinu, večeras se od 19 časova svečano otvara izložba „Tesla i Pupin na istom putuˮ. Iako su postojale glasine da Nikola i Mihajlo nisu bili u dobrim odnosima, zvanični podaci pokazuju tačke susreta: njihovo poreklo, odnos prema tradiciji, ličnost i ulogu majke, susret sa Amerikom, i najvažniji - susret na putu naučnog stvaralaštva.

Istoričarka nauke Aleksandra Ninković Tašić, koja je zaslužna za to što je šira javnost saznala više o Pupinu, učestvovala je u organizovanju i ove izložbe, zajedno sa Istorijskim muzejem Srbije i Muzejem Nikole Tesle.
Kroz ovu interaktivnu i multimedijalnu izložbu posetioci će moći da se bolje upoznaju sa naučnom i duhovnom zaostavštinom dvojice naučnika, kao i njihovim doprinosom ljudskoj civilizaciji. 
Detalj sa izložbe o Mihajlu Pupinu / Izvor: Večernje Novosti 

Nakon Istorijskog muzeja, postavka se seli i u druge gradove - Kragujevac, Kruševac, Niš, Novi sad, dok će veliko zatvaranje biti organizovano u rodnoj kući Mihajla Pupina u Idvoru.

Izložbu posvećenu dvojici velikana Srbije možete pogledati do 1. decembra svakog dana osim ponedeljkom od 12 do 20 časova.

Pišu: Ivana Atanacković i Miljana Miletić


Нема коментара:

Постави коментар