понедељак, 07. новембар 2016.

Pet spomenika nestalih carstava


Sigirija (Sigiriya)

Šri Lanka

Lavlja stenaˮ i danas čuva delove tvrđave koja je u Šri Lanki izgrađena još u 5. veku. Tadašnji Kralj Šri Lanke Kashyapa odabrao je baš vrh ove velike granitne stene za mesto gradnje tvrđave Sigirije. Nekadašnja tvrđava je upisana u UNESCO-vu listu svetske baštine 1982. godine. Sigirija je uvrštena u listu 10 najlepših mesta na svetu.Gamla Upsala (Uppsala)

Švedska

Gamla Upsala je  arheološko nalazište smešteno na periferiji  grada Upsala u istočnom delu Švedske. Kraljevi Švedske iz predvikinškog doba bili su sahranjivani na ovoj teritoriji u velike, rukom izrađene grobnice. Veruje se da se na ovom mestu nalazi između 2000 i 3000 grobnica.


Maču Pikču (Machu Picchu)

Peru

Sveti grad Inka na preko 2.300 metara nadmorske visine otkriven je tek 1911. godine kada je tim putem prošao američki arheolog Hiram Bingam. Smatra se da je izgrađen oko 1300. godine, a tadašnje carstvo Inka moglo se pohvaliti kanalima za navodnjavanje i popločanim putevima, tvrđavama, kamenim zgradama. Španski konkvistadori su pokorili Inke, ali ovo za njih sveto mesto nisu otkrili. Maču Pikču je od 2007. godine jedno od sedam novih svetskih čuda.


Hadrijanov zid

Velika Britanija

Za vreme vladavine cara Hadrijana (117-138) na teritoriji današnje Velike Britanije sagrađen je zid dug 117 kilometara. Rimljani su iskoristili vrh prirodnog kamenog sloja i izgradnjom Hadrijanovog zida podelili britansko ostrvo kako bi zaštitili tadašnju rimsku Britaniju od napada varvara iz Škotske. Iako je zid napušten početkom 5. veka, i danas postoje ostaci Hadrijanovog puta kojim se kreću turisti prilikom obilaska ove od 1987. godine svetske baštine.


Dvorac Mejden (Maiden)

Engleska

U Dorčesteru u južnoj Engleskoj nekada se nalazio se dvorac Mejden. Oko dvorca koji datira iz gvozdenog doba 100. godine pre nove ere su sagrađeni bedemi od zemlje dužine 2 i po kilometara. Danas dvorca, sudeći po fotografijama, nema.Piše: Miljana Miletić
Izvor: Sva čuda sveta
Foto: Internet
Нема коментара:

Постави коментар