четвртак, 10. новембар 2016.

Olivija de Hevilend i Džoan Fontejn - sestre i rivalke

Džoan (levo) i Olivija (desno)
Svakako da uživam u ideji da živim čitav vek. Možete li da zamislite to? Kakvo dostignuće.ˮ Olivija de Hevilend početkom jula ove godine proslavila svoj 100. rođendan što je čini najstarijom dobitnicom Oskara za najbolju glumicu.
Olivija
Dve sestre amerikanke, rođene u Tokiju od britanskih roditelja, i obe Oskarovke. Ipak, sestre nisu bile u dobrim odnosima. Majka ih nakon razvoda odvodi u San Francisko. Olivija je rekavši svojoj porodici da želi da se bavi glumom postala majčina mezimica, ali je naišla i na nerazumevanje svog očuha, Džordža Fontejna. Osamnaestogodišnja Olivija odlazi da živi kod prijateljice, sa 10 godina biva zapažena u predstavi San letnje noći’’ i ubrzo dobija ulogu Hermije i u istoimenom filmu nakon čega potpisuje ugovor sa Vornerovim studijem.
Olivija kao Hermija
Olivija je svoju prvu statuu dobila pre sedamdeset godina za ulogu Džozefine Noris u filmu Svakome svojeˮ, a drugo odličje 1949. za ulogu usedelice Ketrin Sloper u filmu Naslednicaˮ. Glumila je sa Džejmsom Kegnijem u nekoliko filmova, a u Avanturama Robina Hudaˮ i još sedam ostvarenja partner joj je bio Erol Flin.

Karijera Džoan Fontejn postepeno je rasla. Prva prepreka bila joj je majka, koja joj je zabranila da koristi očevo prezime De Havilend. Iako je u početku, dok je još uvek bila sekretarica svoje sestre glumila uglavnom naivne žene u filmovima „Bˮ produkcije, Džoan ubrzo počinje pažljivije da bira svoje uloge.
Džoan
Dobivši ulogu lepe i nevine supruge Maksima de Vintersa  u filmu Rebekaˮ udaljila se od sestre koja je tu ulogu želela za sebe, što je dovelo do velikog rivalstva dve sestre. Sestre su 1942. godine nominovane za Oskara za najbolju glumicu - Olivija za film Da zora ne svaneˮ, a Džoan za film Sumnjaˮ. Ovo je drugi Hičkokov film koji ju je doveo do nominacije za Oskara. Prvi je bio film „Rebekaˮ, a za ulogu nedužne supruge koju suprug (kog je glumio Keri Grant) želi da opljačka i ubije u „Sumnjiˮ biva proglašena najboljom glumicom.
Džoan je pored glume bila i dizajnerka, pilot, a igrala je i golf. Iza sebe je imala četiri braka i dvoje dece. Autorka je autobiografije No Bed of Rosesˮ iz 1978. godine Poslednji put je glumila 1994. godine, a preminula je 2013. godine u 96. godini života.

Džoan je jednom prilikom sestri učinila uslugu odbivši sporednu ulogu u kultnom filmu Prohujalo s vihoromˮ. Olivija je nominovana za Oskara za najbolju sporednu glumicu za portretisanje Melani Vilks i poslednji je živi član glumačke ekipe koja je radila na filmu.
De Hevilendova će ostati poznata i po tome što se nakon glumice Bet Dejvis borila za slobodu glumaca na izbor uloga bez suspenzija ako odbiju više od tri ponude. Dobivši na sudu, dobija i naklonost mnogih glumaca kaoa i svoje sestre. Nakon suđenja sa svojm produkcijskom kućom Voren, Olivija prelazi u Paramaunt pikčers, i ponovo biva nominovana za Oskara, i to za svoje učešće u filmu „Zaustavi zoruˮ . Četvrtu nominaciju dobila je za ulogu duševne bolesnice u filmu „Zmijsko legloˮ.
Olivija


Nakratko igra na Brodveju, ali se ubrzo vraća filmu. Nakon filma Moja rođaka Rahelaˮ,  1955. godine se udaje za urednika magazina Paris Match, i prestaje aktivno da se bavi glumom, a karijeru zvanično završava 1988. godine. U knjizi Every Frenchman Has Oneˮ iz 1962. godine opisala je svoj život u Francuskoj. Njoj je 2010. godine uručena i Legija časti u Parizu.

Piše: Miljana Miletić
Foto: Internet

2 коментара:

 1. Olivija de Hevilend mi je omiljena u filmu "The Heiress", a Džoan u pomenutom "Suspicion".
  Gledajući dokumetarce, intervjue i čitajući članke stiče se utisak da je majka favorizovala Oliviju. Sada je već legendarno Olivijino okretanje od Džoan, kada je ova želela da joj čestita na dobijenom Oskaru. Takođe, pokušala je da joj zabrani dalazak na majčinu sahranu, ali je Džoan zapretila, čini mi se, "tell all" intervjuom.

  Ono što nisam znala je da su glumci tada odlazili pod suspenziju ako odbiju tri uloge.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Može se tako zaključiti, da je više isticala Oliviju. Hvala za zanimljive činjenice koje si podelila sa nama.
   Pozdrav :)

   Избриши