понедељак, 28. новембар 2016.

47. Lutkarski susreti

Deca vole čudne stvari
kao što su odžačari,
kao što su kočničari,
kao što su, kao što su...

Možda je baš posle ove tri tačke čuveni Duško Radović mogao da napiše i lutke, ili pozorište. Upravo njegovo ime nosi beogradsko pozorište u Aberdarevoj 1, ovogodišnji domaćin 47. Lutkarskih susreta na kojima će se predstaviti deset profesionalnih pozorišta lutaka iz Srbije.  


Scena Malog pozorišta „Duško Radović” poželeće posetiocima dobrodošlicu 29. novembra u 20 časova predstavom „Kameni cvet”.

Repertoar trodnevnog festivala krase predstave pozorišta iz Novog Sada, Niša, Zrenjanina, Subotice, Banja Luke, Kragujevca i Beograda. Oni će se nadmetati za neku od nagrada iz deset kategorija, a stručni žiri činiće profesor Nacionalne akademije za filmsku i pozorišnu umetnost iz Bugarske Slavko Malenov, teatrolog i v.d. direktor Srpskog narodnog pozorišta prof. dr Zoran Đerić i reditelj i kostimograf Boris Čakširan.

Scena iz predstave Kameni cvet
Mogućnost da presuđuje imaće i dečji žiri koji će birati „naj naj” predstavu, onu sa najglasnijim aplauzom i lutkarsku čaroliju.

Prateći program Susreta čine i radionice za decu, retrospektivna izložba fotografija „Festival u fokusu”, promocije izdanja posvećenih lutkarstvu, dok će u foajeu Pozorišta lutaka „Pinokio” biti prikazana izložba lutaka studenata Fakulteta primenjenih umetnosti.

Scena iz predstave Odisej - San o povratku
Festival će svečano biti zatvoren 1. decembra izvedbom predstave „Odisej – San o povratku” Dječjeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Piše: Miljana MiletićНема коментара:

Постави коментар