четвртак, 24. новембар 2016.

22. Festival autorskog filma


Filmska traka autorskog filma priča je jednog jedinstvenog pogleda na svet. Od nekih od najcenjenijih reditelja i dobitnika brojnih nagrada do mladih kojima je ovaj festival staza više do afirmacije – Festival autorskog filma stecište je kreativnog haosa koji vas izvodi iz filmske sale kritički bogatije.


Čast da otvori festival 25. novembra ima dobitnik Zlatne palme na festivalu u Kanu Ja, Danijel Blejk Kena Louča, a projekcija se prikazuje u Domu omladine u Beogradu.

Iz filma Ja,Danijel Blejk 

Neki od oko 80 filmova koji će u periodu od 25. novembra do 3. decembra biti prikazani na 22. Festivalu autorskog filma su i Toni Erdman, Matura, Gimme Danger, Nepoznata devojka, Neukroćeno, Jazavičar, Slatki snovi i mnogi drugi. Glavni program čine 22 projekcije od čega će se 12 ostvarenja nadmetati za Gran pri festivala „Aleksandar Saša Petrović”.

U potrazi za intimnijim i radikalnijim pristupima filmskom izrazu u sklopu Festivala postoji i takmičarski segment Hrabri Balkan koji objedinjuje sva imena koja svojim autorskim filmovima preispituju Balkan kao pojam i pomeraju granice.

Filipinski reditelj Lav Dijaz ovogodišnji je dobitnik Zlatnog lava na festivalu u Veneciji

U pratećem programu Bande à part između ostalog biće prikazani filmovi filipinskog reditelja Lava Dijaza – The Woman Who Left i A Lullaby to the Sorrowfull Mystery iz ove godine. Filmovi ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog lava na festivalu u Veneciji, priče su o borbi protiv diktatorskog nasleđa i nadi filipinskog naroda.

Manifestacija koja je izronila na površinu nakon mraka devedesetih i dan danas održava svoju tradiciju po kojoj je prepoznatljiva. „Nije festival imao nameru da njegova misija bude politička, već samo kulturna i društvena. Ali festival je i u narednim godinama menjao sliku Beograda i Srbije, poboljšavao krvnu sliku društva, ulivao nadu i veru da zaslužujemo da živimo u boljem svetu. Tih godina smo govorili: „Beograd je svet”, a bio je izolovan i zaboravljen”, napisao je na zvaničnom sajtu Festivala predsednik Saveta festivala Srdan Golubović, dodajući da je ovaj kulturni događaj prvi dokazao i pokazao da Beograd jeste svet.

Film Toni Erdman ovogodišnji nemački kandidat za Oskara

Festival će u Domu omladine 3. decembra do naredne godine publiku ostaviti nasmejanom projekcijom komedije Toni Erdman Marena Ade, ujedno i nemačkog kandidata za Oskara.

Svoja vrata autorskim filmovima otvoriće Dom omladine Beograda, Dvorana Kulturnog centra, Dom kulture Studentski grad, Bioskop Fontana, Art Bioskop, Ustanova kulture Palilula, Zgrada Kinoteke i UK Parobrod.


Piše: Miljana Miletić
Foto: faf.rs / Manila Times / bfi.org.ukНема коментара:

Постави коментар