уторак, 25. октобар 2016.

Tasilin Adžer - nacionalni park u srcu Sahare

Bukvalnog značenja visoravan reka, Tasilin Adžer je nastala još pre nego što je Sahara, danas jedna od najvećih pustinja na svetu presušila.


Tasilin Adžer, deo visoravni od peščara dugoj 640 km, nalazi se u samom srcu Sahare. Ovo mesto u Alžiru u kojem temperatura dostiže i do 70°C krije neobične stene koje je pre mnogo godina sazdala voda a kasnije i vetar.


Na mestu gde je sada Sahara, nalazila se ogromna livada, a umesto peska, ovim prostorom tekle su reke i prostirala se jezera. Na toj livadi su nekada živeli i ljudi, a o tome svedoče i dalje vidljive brojne slike na stenama i u pećinama. Najstarije slike datiraju još od 6000. godine pre nove ere i prikazuju ljude tamne kože tokom lova. U periodu od 4000. do 500. godine pre nove ere, ljudi koji su nastanjivali ovo mesto su bili stočari, a bavili su se i lovom, kako su u to vreme ovde živeli i krokodili, slonovi i žirafe.Do 300. godine pre nove ere je nastupio sušni period.  Uskoro su na konjima došli neki novi ljudi, ali su zbog suše ove životinje počele ubrzo da iščezavaju. Poslednje slike na kojima su crtane kamile veruje se da su nastale oko 100. godine pre nove ere.


Iako danas gotovo da nema života, veliko isušivanje preživele su male grupe čvornovatih stabala čempresa i još jedna endemska vrsta – mirta. Ovim prostorom i dalje šeta divlja planinska ovca sa velikim povijenim rogovima. Nad peskom Tasilin Adžera leti crna beloguza, ptica veličine vrapca koja gradi gnezdo sa sistemom za hlađenje. Najpre napravi gomilicu od kamenčića sa šupljinom u sredini u senci neke visoke stene, a zatim u njoj savija gnezdo od grančica.Tasilin Adžer je od 1972. godine nacionalni park, a  deceniju kasnije postaje deo svetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Zanimljiva je činjenica da je jedan od najvećih nacionalnih parkova na svetu sa površinom od 72.000 kilometara.


Piše: Miljana Miletić
Izvor: Sva čuda sveta 
Foto: Internet

Нема коментара:

Постави коментар