среда, 12. октобар 2016.

Oskar - nekad i sadNajprestižnija filmska nagrada koju dodeljuje američka Akademija filmskih umetnosti i nauka Oskar dodeljuje se od 16. maja 1929. godine. Te godine čak tri meseca unapred znali su se pobednici, a njihova imena su bila objavljena u ,,Los Anđeles tajmsu’’. Danas višečasovni spektakl davne 1929. godine nije prenošen uživo, a dodela u hotelu Ruzvelt trajala je svega 15 minuta. Oni koji su tada prisustvovali ceremoniji, morali su da plate pet dolara. Prvu dodelu obeležili su nemi filmovi, a već naredne godine, za nagradu počinju da se nadmeću i zvučni filmovi. U godinama koje su sledile, pobednici su objavljivani u novinama veče pre uručenja Oskara. Danas, i nominovani i gledaoci su u neizvesnosti do samog otvaranja koverti kome će pripasti ova prestižna statua.
Oskarom se nagrađuje kvalitet reditelja, glumaca, pisaca i ostalih profesionalaca u filmskoj industriji.Interesantno je i kako je nagrada dobila ime. Postoje tri verzije. Prema jednoj priči Beti Dejvis je kumovala tako što je nagradu nazvala po svom prvom mužu Harmonu Oskaru Nelsonu. Tvrdi se i da je izvšni sekretar Akademije Margaret Herik, videvši statuetu, rekla da je podseća na njenog ujaka Oskara. Neki pak tvrde da je prilikom pete dodele nagrade Elenor Lilberg, izvršni sekretar Luisa B. Majera, takođe videvši statuetu uzviknula „To izgleda kao Kralj Oskar!ˮ Na kraju dana pitala je „Šta ćemo raditi sa Oskarom, staviti ga u trezor?ˮ, i tako je ime ostalo.
Dodela Oskara iz godine u godinu privlači sve veću pažnju javnosti, brojne legende prošetale su crvenim tepihom, a mnogo nezaboravnih trenutaka se zbilo tokom ove ceremonije. Stoga ćete na ovoj adresi svakog četvrtka moći da čitate o životima i radu  nekih od glumica čija su imena ispisana na zlatnoj statui - Oskaru.


Pišu: Ivana Atanacković i Miljana Miletić

*Sve fotografije su preuzete sa interneta.

Нема коментара:

Постави коментар