уторак, 04. октобар 2016.

Kada se pomire Gordost i Predrasuda

Roman Džejn Ostin „Gordost i predrasudaˮ svrstava se u nezaboravne klasike svetske književnosti. Iako pisan u 19. veku, radnja romana je i danas aktuelna: kako se dobro udati.

Elizabet i gospodin Darsi 

Sestre Džejn, Elizabet, Meri, Kiti i Lidija su u godinama za udaju a najveća briga njihove majke gospođe Benet je kako da im nađe bogate muževe i zagarantuje srećan brak.

Sestre Benet

Glavna junakinja Elizabet je slobodoumna, odlučna i tvrdoglava devojka koja se ne pokorava pravilima i sluša isključivo svoje srce. Upoznavši imućnog i gordog gospodina Darsija nije ni slutila da će antipatija prema njemu prerasti u simpatiju i da će njene predrasude nestati. A ni on nije očekivao da će savladati svoju gordost i priznati joj svoja osećanja.


Ostinova ne opisuje samo kako se prepliću putevi Elizabet i Darsija, već prati i živote i sudbinu ostalih sestara.

Džejn Ostin

Postoji nekoliko adaptacija romana. Ekranizovan je 1995. godine kao britanska televizijska serija od šest epizoda. Godine 2005. snimljen je i film u kojem su glavne uloge poverene Kiri Najtli i Metju Mekfejdenu.

BBC-jeva mini-serija
Film iz 2005.

Opet, da li su verno prikazani likovi, pitanje je ukusa. Ostaje nam da makar delić svoje mašte upotpunimo kroz okvire jedne ekranizacije. Ili da, pak, ostanemo verni režiseru u svojoj glavi.


 ,,Na kraju krajeva, nema boljeg uživanja od čitanja. Čovek se mnogo brže zamori od svega drugog nego od knjige.ˮ


Piše: Ivana AtanackovićНема коментара:

Постави коментар